sty242021

Przekaż 1% podatku na rehabilitację Marty!

Marta urodziła się w 2009 r. z wadą genetyczną – zespół Dawna, oraz z niedoczynnością tarczycy, obniżonym napięciem mięśniowym, nadwrażliwością słuchową.

Marta nosi okulary. Ma obniżone napięcie oraz opóźniony rozwój mowy. Ma trudności z przeżywaniem oraz uzewnętrznianiem emocji, stosowaniem się do reguł społecznych.

Aktualnie jest pod opieką lekarzy: neurologa, endokrynologa(niedoczynność tarczycy), dietetyka, okulisty, dermatologa (atopowe zapalenie skóry) lekarza rehabilitacji. Potrzebuje bardzo kosztownej rehabilitacji neurologopedycznej, psychologicznej, fizjoterapeutycznej, integracji sensorycznej.

Marta ze względu na stan zdrowia potrzebuje systematycznej rehabilitacji w celu zwiększenia tolerancji wysiłku oraz wspomagania rozwoju psychoruchowego. Rodzice starają się zabezpieczyć dziecku odpowiednią opiekę medyczną wiedząc, iż ostateczny stopień rozwoju i komfort życia dziecka z zespołem Downa mogą poprawić działania zainicjowane już we wczesnym dzieciństwie tj. prawidłowa opieka lekarska, akceptacja i zaangażowanie rodziny oraz rehabilitacja i edukacja.
Mama Marty choruje na endometriozę i anemię, Marta ma młodszą siostrę, która również wymaga opieki specjalistów medycyny. Ojciec Marty przebywa na świadczeniach pielęgnacyjnych. Marta wymaga całodobowej opieki w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji.

Marta2
Według zaleceń zespołu terapeutycznego Marta wymaga, co najmniej czterech terapii tygodniowo a koszt pojedynczej terapii wynosi 100 zł( 400 zł tygodniowo).
W imieniu rodziców zwracamy się do Państwa o pomoc w sfinansowaniu kosztów rehabilitacji dla Marty, gdyż nie ma możliwości finansowania ich z NFZ, a rodzice Marty są w trudnej sytuacji zdrowotnej jak również finansowej.
Miesięczny koszt terapii wynosi 1600 złotych. Do dnia dzisiejszego przez 9 lat rodzice Marty finansowali koszty rehabilitacji, ale obecnie na pogarszający się stan zdrowia ojca Marty nie są w stanie finansować zabiegów rehabilitacyjnych, do których dochodzą koszty dojazdów.
Razem z rodziną Marty serdecznie prosimy o wsparcie finansowe.

Prosimy również o przekazanie 1% swojego podatku na KRS 0000324482 Cel: dla Marty.